Η ναυτιλιακή εταιρεία Αδριατική συμφερόντων του κπτ. Παναγή Ζησιμάτου, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής ναυτοσύνης και ταυτόχρονα της επιχειρηματικής διορατικότητας που θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για όλους τους νέους Έλληνες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη ναυτιλία έναν τομέα που μπορεί να αποτελέσει «πεδίον δόξης λαμπρόν», για τα ελληνόπουλα ειδικότερα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που η νέα γενιά χειμάζεται από τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες η χώρα μας έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.
Ο κπτ. Παναγής Ζησιμάτος ιδρυτής της Αδριατικής, όντας ακόμη έφηβος ξεκίνησε την δική του περιπέτειά στη θάλασσα, ναυτολογούμενος ήδη από την ηλικία των 14 ετών. Στη συνέχεια μπαίνοντας στα πλοία και στις εταιρείες της οικογένειάς του αποκόμισε την απαραίτητη γνώση και στη ναυτιλιακή διοίκηση πέραν της απαραίτητης θαλάσσιας εμπειρίας που είχε αποκομίσει ήδη.
Έτσι με το πέρασμα του χρόνου και διαβλέποντας με οξυδέρκεια τις ανάγκες και τα κενά της παγκόσμιας ναυτιλίας ίδρυσε στα μέσα τα δεκαετίας του 1980 την ναυτιλιακή εταιρεία του την Adriatic Tankers με σκοπό να κατακτήσει το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς που του αναλογούσε.
Με το πείσμα και την οξύνοια που διέκριναν τον ιδρυτή της, η εταιρεία στο πέρασμα των χρόνων εκμεταλλεύτηκε πλήρως τους κύκλους της αγοράς και κατόρθωσε να εξελιχθεί από μία μικρή ναυτιλιακή εταιρεία, σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο απόγειο της επέκτασής της η εταιρεία αριθμούσε ένα στόλο από 100 και πλέον πλοίων με απασχολούμενο προσωπικό τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά περίπου 1.500 ατόμων. Με έδρα τον Πειραιά, η Αδριατική είχε πλέον γιγαντωθεί και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που έφτασε στην μεγαλύτερη επέκτασή της είχε ιδρύσει γραφεία σε όλα τα μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου, όπως στο Ρότερνταμ, στο Λονδίνο, στο Χιούστον των ΗΠΑ , αλλά και στην Άπω Ανατολή και ειδικότερα στην Ιαπωνία, στην Κορέα, και στη Σιγκαπούρη.
Η Αδριατική κατόρθωσε να επιτύχει αυτή τη ραγδαία ανάπτυξη χρησιμοποιώντας και εισάγοντας καινοτομίες στην παγκόσμια ναυτιλία, όπως η χρησιμοποίηση των πρωτοπόρων ανοξείδωτων πλοίων που άνοιξε νέες προοπτικές στη μεταφορά υγρών φορτίων, και όπου ήταν κάτι το οποίο δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε ευρέως στην παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και στην εισαγωγή και την υιοθέτηση επί της ουσίας και του κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης πλοίων που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Διεθνούς ναυτιλιακής νομοθεσίας και πρακτικής.
Η Αδριατική ήταν ένας πραγματικός πυλώνας της ελληνόκτητης ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο την δεκαετία 1985-1995 και συνάμα αποτέλεσε σχολείο για εκατοντάδες Έλληνες ναυτικούς και διοικητικούς της ναυτιλίας οι οποίοι με το πέρασμα των ετών χρησιμοποίησαν την πολύτιμη γνώση και την εμπειρία που απέκτησαν τα χρόνια που ήταν μέρος του δυναμικού της Αδριατικής στις νέες τους αναζητήσεις και στις ναυτιλιακές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, προάγοντας έτσι έτι περαιτέρω το όραμα του ιδρυτή της Αδριατικής για ανάπτυξη και εδραίωση της ελληνικής ναυτιλίας και ναυτοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποτέλεσε άλλωστε και την παρακαταθήκη της Αδριατικής στην ελληνική ναυτιλία και στους Έλληνες ναυτικούς.